Αρχική Σελίδα Ο Σύνδεσμος Λαγκάδια Νέα- Ανακοινώσεις Ηχώ των Φωτογραφίες FORUM Χρήσιμοι Επικοινωνία

Powered by Calendar Labs

Weather by Freemeteo.com

How to make a Website
hit counter
 

 

 

Επιστολές

 

Στείλτε τις σκέψεις σας στο info@lagkadia.com ή στη διεύθυνση του Συνδέσμου για να τις δημοσιέυσουμε.

 

ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΙΑ...   Δημοσίευση: 5.10.2012

   

γράφει ο Δρ. Βασίλης Κ. Σιοκορέλης

 

  

Δεν είναι λίγες οι φορές που φέρνω στη μνήμη μου τα λόγια των δασκάλων μας στο δημοτικό σχολείο στα Λαγκάδια (της κας Ελένης Σκούρου, του κ. Λάμπη Σκούρου, του κ. Γιώργου Παπαθεοδώρου), οι οποίοι στην προσπάθειά τους να μας μάθουν να γράφουμε δυο αράδες στο χαρτί («Σκέφτομαι και Γράφω» το λέγαμε τότε, για όσους ακόμα θυμούνται) τόνιζαν συνεχώς και με αυστηρότητα το εξής: «Να ξεκινάτε πάντα από τα αίτια και μετά να αναλύετε τις συνέπειες, όχι το αντίστροφο» (μάλιστα όταν δεν τους ακούγαμε μας έβαζαν να ξαναγράφουμε την έκθεση από την αρχή).

Ειλικρινά, ποτέ δεν πίστευα πως αυτή η τόσο απλή όσο και αυτονόητη φράση που άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια θα αποκτούσε ένα τόσο ιδιαίτερο και επίκαιρο νόημα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία της κρίσης, της φτώχειας, του προβαλλόμενου εκφασισμού και του εκτονωτικού φέισμπουκ. Είναι γεγονός πως η απότομη και βίαιη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων λόγω της καπιταλιστικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 έκανε πλατιές λαϊκές μάζες να εξαγριωθούν για τις συνέπειες που προκλήθηκαν (το Μνημόνιο, τη φτώχεια, την εξαθλίωση), χωρίς ωστόσο να μπουν στη διαδικασία να προβληματιστούν για τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν.

Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς από συζητήσεις, αλλά και από αναρτήσεις στο διαδίκτυο ότι η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων (και όχι μόνο) πιστεύει πως για τη συνέχιση της κρίσης φταίει δήθεν η κακιά Μέρκελ που θέλει να εκδικηθεί τους Έλληνες. Αποτελεί δε, ύπουλη κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση και καραμπινάτος λαϊκισμός να υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις που να ισχυρίζονται πως η κρίση οφείλεται στο ότι απλώς κάποια λαμόγια τα φάγανε (όχι πως δεν έγινε κι αυτό), ότι το πρόβλημα θα λυθεί εάν οι Έλληνες βουλευτές δεχτούν να μειώσουν τα «προνόμιά» τους ή αν βάλουμε μερικούς Τσοχατζόπουλους στη φυλακή (κάτι που βεβαίως λέγεται προκειμένου να «χρυσωθεί το χάπι» για το άγριο τσεκούρωμα στους μισθούς και τις συντάξεις).   

Είτε μας αρέσει είτε όχι, κανείς δεν μπορεί πλέον να κρύψει πως η αιτία της κρίσης είναι βαθύτερη και πολύ συγκεκριμένη: Η κρίση είναι παγκόσμια, καπιταλιστική, αγγίζει ακόμα και τις αναπτυγμένες χώρες (ήδη η Γερμανία παρουσιάζει σημάδια ύφεσης) και οφείλεται στην τεράστια υπερσυσσώρευση πλούτου σε λίγα χέρια λόγω της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και την αδυναμία αναπαραγωγής του μέσω νέων επενδύσεων (αυτό σημαίνει η φράση «τα πλεονάσματα του Βορρά είναι τα ελλείμματα του Νότου»). Τα κράτη χρηματοδοτούσαν αφειδώς τους ιδιώτες για να έρθει η περιβόητη «ανάπτυξη», τώρα ήρθε η ώρα να κουρέψουν και οι ιδιώτες (ή οι «αγορές» ή οι καπιταλιστές ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τους) μέρος του τεράστιου πλούτου που κατέχουν για να ελαφρύνουν το χρέος των κρατών. Δημοσιονομικά ελλείμματα και καπιταλιστική κερδοφορία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Γι’αυτό σήμερα καταστρέφονται κεφάλαια (είτε με την απαξίωση της παραγωγικής βάσης και της εργατικής δύναμης είτε με το λεγόμενο «κούρεμα» των χρηματιστηριακών τίτλων), για να αρχίσει ακριβώς να ξαναπαίρνει μπρος η μηχανή της ελεύθερης οικονομίας, η οποία όμως θα οδηγήσει και πάλι σε νέα υπερσυσσώρευση πλούτου, σε νέα κρίση κ.ο.κ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Να ξεκινάτε πάντα από τα αίτια, έλεγαν οι δάσκαλοί μας στο χωριό, αλλά φαίνεται πως το ξεχάσαμε και στην περίπτωση της λαθρομετανάστευσης. Ναι, το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ποιες είναι όμως οι αιτίες που αναγκάζουν τους λαούς να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να μπουν στα σαπιοκάραβα; Είναι δυνατόν να διαμαρτυρόμαστε για τη λαθρομετανάστευση όταν π.χ. στηρίζουμε (και με τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ) τις στρατιωτικές επεμβάσεις και τους πολέμους στις χώρες του πετρελαίου (π.χ. Συρία, Ιράν), όπως επίσης και την ευρωπαϊκή πολιτική (Συνθήκη «Δουβλίνο 2») που εγκλωβίζει τους μετανάστες στις χώρες πρώτης εισδοχής (άρα και στην Ελλάδα); Είναι δυνατόν να λέμε ότι ενοχλούμαστε από τη λαθρομετανάστευση όταν ανεχόμαστε πολιτικά και ανθρωπιστικά την άγρια εκμετάλλευση, το ένα δολάριο μεροκάματο στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής προκειμένου η αναπτυγμένη Δύση (κι εμείς με αυτήν) να μπορεί να εισάγει φθηνά; Ας το καταλάβουμε λοιπόν. Ο εχθρός δεν είναι ο βομβαρδισμένος και κατατρεγμένος μετανάστης που αναγκάστηκε άρον άρον να εγκαταλείψει τη χώρα του για να βρει ένα κομμάτι ψωμί. Ο εχθρός είναι η πολιτική της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων που δημιουργεί τη μετανάστευση. Είναι η ίδια πολιτική που στο παρελθόν προκάλεσε και την ελληνική προσφυγιά. Εκεί να διοχετεύσουμε το...μίσος μας. Μου προξενεί δε, τρομερή εντύπωση η ευκολία με την οποία ορισμένοι συμπατριώτες μας απαρνήθηκαν το χριστιανισμό («αγαπάτε αλλήλους ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρήσκευμα», έψελναν κάποτε στον Ταξιάρχη και τον Αη-γιάννη) υιοθετώντας το ρατσιστικό – φασιστικό πρόσταγμα «βαράτε αλλήλους για να ξεβρωμίσει ο τόπος».

Να ξεκινάτε πάντα από τα αίτια, φώναζαν οι δάσκαλοι στο σχολείο, αλλά εμείς αρνούμαστε πεισματικά ακόμα και σήμερα να συζητήσουμε για τις αιτίες της ερήμωσης. Στεκόμαστε απλώς στις συνέπειες (κλείσιμο σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών, γηροκομείων κλπ), διοργανώνουμε αναπτυξιακές συνδιασκέψεις για την Οικουμενική Γορτυνία (πολύ έξυπνος, εύηχος και επικοινωνιακά παραπλανητικός όρος) που δημιουργούν στους Γορτύνιους την αυταπάτη ότι το πρόβλημα της ερήμωσης είναι...τοπικό. Αποφεύγουμε να μιλήσουμε για την πολιτική της αστυφιλίας και τους σκοπούς που αυτή εξυπηρετεί, τη συνειδητή καταστροφή της εγχώριας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που έχει ως στόχο την ενίσχυση των φθηνότερων από τρίτες χώρες εισαγωγών στα πλαίσια της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, την οικονομική αφαίμαξη των δήμων, τη δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών και την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας που βάζει λουκέτο στα αγροτικά ιατρεία, τα κέντρα υγείας και τα σχολεία της επαρχίας. Όλα μα όλα, τα αποδίδουμε στην κακή και αναποτελεσματική τοπική διοίκηση. Η πραγματικότητα όμως μας διαψεύδει. Τα τοπικά προβλήματα απορρέουν από τη γενικότερη πολιτική κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε.    

Οικονομική κρίση – Λαθρομετανάστευση – Ερήμωση: Τελικά είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε με τις πολιτικές αιτίες που τις γέννησαν ή θα συνεχίσουμε εντελώς υποκριτικά να διαμαρτυρόμαστε απλώς για τις συνέπειες που προκαλούν; Το μέλλον θα δείξει. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Κόντρα στο πνεύμα των καιρών, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις αιτίες των προβλημάτων, έτσι ώστε πολιτικά, με πλατιά λαϊκή συσπείρωση να τις αντιπαλέψουμε. Από κει και πέρα ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.     

 

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ Δημοσίευση: 26.6.2012

   

γράφει ο Δρ. Βασίλης Κ. Σιοκορέλης

 

  

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο του Μουστογιάννειου Γηροκομείου στα Τρόπαια, η οποία συνέπεσε χρονικά με τον τραγικό θάνατο της ηλικιωμένης συμπατριώτισσάς μας στο Καλονέρι, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το μείζον πολιτικό θέμα της διάλυσης του τομέα κοινωνικής προστασίας και περίθαλψης. Τα δάκρυα των γερόντων μπροστά στον τηλεοπτικό φακό των αρκαδικών ενημερωτικών ιστοσελίδων δε φτάνουν για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες μιας πολιτικής που έχει μετατρέψει το δικαίωμα στην περίθαλψη σε πανάκριβο εμπόρευμα παρεχόμενο από τους επιχειρηματίες, με όχημα τις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.).

Η περίπτωση της χρεοκοπημένης εκκλησιαστικής οργάνωσης «Αλληλεγγύη» που είχε αναλάβει το «φιλανθρωπικό έργο» της συντήρησης του γηροκομείου δεν είναι ασφαλώς η μοναδική. Ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. είναι σε όλους γνωστός. Χρηματοδοτούνται αφειδώς από το ίδιο το κράτος με απίστευτα ποσά, απολαμβάνουν ειδικό ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υπόγειες και ύποπτες συναλλαγές που άπτονται της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.  

Τα θύματα από την αδιαφανή λειτουργία των Μ.Κ.Ο. δεν είναι ούτε οι μέτοχοι του χρηματοπιστωτικού τομέα, στον οποίο η Εκκλησία επενδύει υπέρογκα ποσά (όπως έγινε πρόσφατα για τη διάσωση της Εθνικής Τράπεζας) ούτε βεβαίως οι κυβερνώντες που βρήκαν την ευκαιρία να μετακυλήσουν το κόστος της περίθαλψης στις οικογένειες των γερόντων. Τα θύματα είναι τα «περήφανα γηρατειά» που υφίστανται σήμερα μια απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία.

Μου προκάλεσε αρνητική εντύπωση ο τρόπος που προσέγγισαν το θέμα τόσο ο Δήμος Γορτυνίας όσο και οι ομάδες πολιτών που θέλησαν να αντιδράσουν δημόσια – και καλά έκαναν – στο κλείσιμο του γηροκομείου. Η κα. Βογιαντζόγλου, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Γορτυνίας, με ύφος χιλίων καρδιναλίων καλούσε μέσω του τηλεοπτικού φακού το Δήμαρχο και το Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως να παρέμβουν στην ηγεσία της Εκκλησίας (λες και το γηροκομείο το κλείνει κάποιος τρίτος και όχι η Εκκλησία).

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και ορισμένοι συμπολίτες μας – ανάμεσα στους οποίους και Λαγκαδινοί – που με επιστολή τους στα αρκαδικά διαδικτυακά μέσα ζήτησαν «εκκλησιαστική διαπραγμάτευση», συμμετοχή του Δήμου (να αναλάβουν οι δημότες το κόστος της συντήρησης) και αποδέσμευση πόρων από το ΕΣΠΑ για να καλυφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη (δηλαδή να χρηματοδοτηθεί πρόσκαιρα και... μετά βλέπουμε).  

Το πρόβλημα όμως δεν είναι διαχειριστικό. Είναι άκρως πολιτικό. Θέλουν να κρύψουν, τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι επίδοξοι δημοτικοί άρχοντες που ποζάρουν έξω από το γηροκομείο κάνοντας δηλώσεις με φόντο τους κλαμένους γέροντες, τις ευθύνες τους για τη στήριξη της πολιτικής που οδήγησε και στο κλείσιμο του γηροκομείου. Η πολυδιάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του τομέα της περίθαλψης, η συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, η εμπορευματοποίηση και παραχώρησή του στα πιράνχας – επιχειρηματίες και στις λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις τύπου «Αλληλεγγύη» είναι οι αιτίες που ξεσπίτωσαν τους γέροντες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σε συνθήκες πρωτοφανούς καπιταλιστικής κρίσης, δραστικής μείωσης του λαϊκού εισοδήματος όπου καλούμαστε να πληρώσουμε ακόμα και τα φάρμακα, έχουμε την υποχρέωση να σκεφτούμε βαθύτερα. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι κρατικές δομές, οι οποίες με βάση τον κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό θα δώσουν μόνιμη λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να πρωτοστατήσουμε σε τοπικό επίπεδο στη συγκρότηση μιας πλατιάς Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία θα αμφισβητήσει την εμπορευματοποίηση της υγείας που προωθείται μέσω του Καλλικράτη και θα προτάξει τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους. Στις συμπληγάδες του διαλυμένου κοινωνικού κράτους και της επί πληρωμή εκκλησιαστικής φιλανθρωπίας, εμείς οι Γορτύνιοι οφείλουμε να τραβήξουμε γερό κουπί για να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή ζωή τόσο για εμάς όσο και για τους παππούδες μας.

 

 

 

 

 

 

Website created by Dimitrios Tsalkanis www.dimitsal.com