Τουρισμός

Τα Λαγκάδια βρίσκονται πάνω στον εθνικό δρόμο Πύργου – Τριπόλεως (GR-74), 56 μόλις χιλιόμετρα από την Τρίπολη, 80 χιλιόμετρα από τον Πύργο και 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι χτισμένα με αμφιθεατρικό τρόπο σε πλαγιά μεγάλης κλίσης και σε υψόμετρο 1000 μέτρων.
4Το χωριό ορίζεται από τον εθνικό δρόμο στον Πάνω και στον Κάτω Μαχαλά. Ο Κάτω Μαχαλάς είναι σε μία ρεματιά, στην οποία κυλά το Λαγκαδιανό ποτάμι, ή Τουθόα κατά τον Παυσανία, που αποτελεί παραπόταμο του Λάδωνα.

Τα Λαγκάδια έχουν πλούσια ιστορία και αρκετά αξιοθέατα. Τα κυριότερα είναι το ιστορικό σπίτι των Δεληγιανναίων (μέσα στο οποίο αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους ο κοτζαμπάσης Ιωάννης Δεληγιάννης το 1816), οι εκκλησίες των Ταξιαρχών και του Αϊ-Γιάννη του πρόδρομου που χτίστηκαν και οι δύο μέσα σε 40 μέρες το 1808, το ιστορικό Γυμνάσιο των Λαγκαδίων (1868) και πολλά άλλα δημόσια κτήρια.

Ο μοναδικός αρχιτεκτονικός πλούτος των Λαγκαδίων οφείλεται στους περίφημους Λαγκαδινούς μαστόρους που καθόρισαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην νότια Ελλάδα ήδη από τον 18ο αιώνα.

Ο φυσικός πλούτος των Λαγκαδίων είναι μοναδικός. Από τον Πάνω Μαχαλά,

στου Γούναρη, μπορεί κανείς να απολαύσει το μοναδικό ηλιοβασίλεμα με θέα μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος, ενώ η κοιλάδα στον Κάτω Μαχαλά με το ποτάμι προσφέρεται για πεζοπορία και εξερεύνηση της φύσης. Ταυτόχρονα, η λίμνη του Λάδωνα απέχει μόλις μερικά λεπτά με το αυτοκίνητο.

Στα Λαγκάδια υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και καταστήματα με ντόπια, παραδοσιακά προϊόντα άριστης ποιότητας.

Ο επισκέπτης, με κέντρο τα Λαγκάδια μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να επισκεφτεί τα γύρω παραδοσιακά χωριά (Δημητσάνα, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Σταυροδρόμι, Βαλτεσινίκο), ενώ σε 1 μόλις ώρα μπορεί να βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.